Co powiesz na nowy, wieczorny rytuał z odrobiną magii w ramach self-care? Pora pożegnać się z bezsennością i wkroczyć na wyższy poziom odprężenia! W ciągu dnia działa na nas wiele bodźców, a głowa wciąż jest czymś zaprzątnięta. Dużo czasu spędzamy w towarzystwie komputera – nawet tuż przed położeniem się do łóżka, co nie sprzyja wyciszeniu. Kiedy po raz pierwszy zetknęłam się z księżycowym mlekiem, od razu wiedziałam, że ten niezwykły napój jest wart przetestowania. Nie tylko wygląda jak czarodziejski eliksir, ale przede wszystkim pomoże Ci „wylogować” się z zabieganej codzienności. Słodkie sny gwarantowane! ✨

Czym jest mleko księżycowe? 

Co takiego magicznego zawiera w sobie mleko księżycowe, że warto je przygotować? Jak się okazuje, moon milk wywodzi się z ajurwedy (tradycyjnej medycyny indyjskiej), a swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza dodawanym przyprawom oraz adaptogenom. Przepis możemy potraktować jako inspirację, aby stworzyć wariację idealnie wpisującą się w smak i indywidualne potrzeby organizmu. Składniki dobrane do naszych preferencji i potrzeb sprawią, że wypijanie mleka księżycowego nie tylko pozwoli szybciej zasnąć, ale także zadbać o ogólne samopoczucie.


MOON MILK pod lupą – składniki dobierane wg uznania: 

  • mleko (krowie lub ulubiony napój roślinny: sojowy, migdałowy, owsiany) jako baza; 
  • rozgrzewające przyprawy wspierające układ odpornościowy: cynamon, kardamon, kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa; 
  •  adaptogeny redukujące stres i wzmacniające organizm: ashwagandha (żeń-szeń indyjski), korzeń maca, grzyby reishi; 
  • trochę słodyczy: miód lub syrop klonowy – opcjonalnie; 
  • zdrowy tłuszcz: olej kokosowy, ghee (masło klarowane);
  • zioła sprzyjające poprawie jakości snu: rumianek, klitoria ternateńska (butterfly pea flower), lawenda (jadalna). 

Mleko księżycowe: 5 ciekawostek 

#1 Nazwa moon milk wzięła się po prostu z pory spożywania: w nocy, przed snem. W swojej najprostszej formie napój księżycowy to podgrzane mleko z miodem. Dodatek adaptogenów, czy przypraw sprawia, że napój jest nie tylko bogatszy w smaku, ale staje się pełen prozdrowotnych właściwości. 

#2 Adaptogeny (substancje pochodzenia roślinnego o dobroczynnym wpływie na organizm) dodawane do mleka księżycowego pomagają wyrównać równowagę hormonalną, zredukować stres i stany lękowe, obniżyć poziom cukru we krwi, wzmocnić odporność, a nawet stymulować funkcje mózgu.  

#3 Ciepły napój z dodatkiem zdrowego tłuszczu wypity pod koniec dnia doskonale balansuje żywioł powietrza w organizmie, czyli vatę będącą jedną z trzech dosz w ajurwedzie.  

*Dosza to ajurwedyjski typ konstrukcji lub inaczej: podstawowa energia biologiczna złożona z kombinacji żywiołów: wody, powietrza, ziemi i ognia, które występują u każdego w różnym natężeniu. Ajurweda wyróżna trzy dosze: vatę, pittę, kaphę.  

#4 Mleko księżycowe pozwala ukoić zmysły, a zawarte w nim składniki odżywcze przyśpieszają proces regeneracji organizmu podczas snu.  

#5 Wypijanie kubka ciepłego mleka z dodatkiem przypraw i ziół przed snem to rytuał znany od czasów starożytnych. W odświeżonej, nowoczesnej wersji moon milk często jest wzbogacane w różnego rodzaju superfoods, aby przy okazji wieczornego wyciszenia dostarczyć organizmowi witamin i składników mineralnych.  

Jean Shinoda Bolen

When you recover or discover something that nourishes your soul and brings joy, care enough about yourself to make room for it in your life.

Moon milk w 3 pysznych wariantach 

Moje wymarzone mleko księżycowe jest delikatnie owocowe, wegańskie, aromatyczne, lekko słodkie, dobrze przyprawione i koniecznie ze spienionym napojem roślinnym. Adaptogen, który wybrałam to korzeń maca w proszku, ponieważ pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną, zawiera witaminy z grupy B, a także minerały: miedź, cynk, żelazo, selen, bor i miedź. Możesz zdecydować się na inny adaptogen lub po prostu pominąć ten składnik. 😉 Zainspiruj się poniższymi przepisami i przygotuj moon milk według własnych preferencji smakowych. 🙂

Wariant 1: MLEKO KSIĘŻYCOWE z truskawkową nutą

  • 1 szklanka napoju migdałowego,
  • kilka truskawek (mogą być świeże, mrożone lub liofilizowane),
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 1 (płaska) łyżeczka sproszkowanego korzenia maca,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • szczypta kardamonu,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie).

Zmiksuj napój migdałowy z truskawkami w blenderze. Przelej mleko do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj pozostałe składniki. Na koniec użyj spieniacza do mleka (opcjonalnie).

Wariant 2: MLEKO KSIĘŻYCOWE z korzennym twistem

  • 1 szklanka napoju sojowego (lub innego roślinnego w wersji wegańskiej),
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 1 (płaska) łyżeczka sproszkowanego korzenia maca,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki karobu (opcjonalnie),
  • 2 suszone daktyle (do posłodzenia).

*Karob (mączka chleba świętojańskiego) nie zawiera substancji pobudzających w przeciwieństwie do kakao.

Zmiksuj napój sojowy z daktylami. Przelej mleko do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, dodając resztę składników.

Wariant 3: MLEKO KSIĘŻYCOWE z odżywczymi jagodami acai

  • 1 szklanka napoju roślinnego (sojowego, migdałowego lub innego),
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka sproszkowanych jagód acai,
  • 1 (płaska) łyżeczka sproszkowanego korzenia maca,
  • 1/4 łyżeczki suszonej lawendy (jadalnej) – można pominąć,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie).

Podgrzej wybrane mleko roślinne, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Na koniec użyj spieniacza do mleka (opcjonalnie).

MOON MILK na dobranoc: pobierz przepisy do wydrukowania

Słodkich snów :) 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error: Content is protected !!